Over Joseph

De Musical
De originele musical "Joseph and the amazing technicolor dreamcoat" is gecomponeerd en geschreven door Andrew Lloyd Webber (muziek) en Tim Rice (tekst).

"Joseph" is een aan één gecomponeerde musical van goed in het gehoor liggende melodieën. Pop, rock, blues en een Frans menuet. Het komt er allemaal in voor. Een komische interpretatie op het bekende bijbelverhaal over Jozef, zijn jas, zijn broers en zijn vader.

Het verhaal
Jozef, de lievelingszoon van vader Jacob, wordt door zijn broers gepest en smalend de dromer genoemd. Dit vanwege zijn 'vermeende' gave om dromen te verklaren. Op enig moment besluiten de jaloerse broers zich van het verwende snotjong te ontdoen en verkopen hem aan een stel voorbij trekkende handelaren. Door hen wordt hij in Egypte als slaaf verkocht.

Aanvankelijk gaat het hem daar goed, maar later komt hij buiten zijn schuld in de gevangenis terecht. Opnieuw is hij de speelbal van zijn omgeving. Het tij keert wanneer hij zijn gave om dromen te verklaren gaat benutten. Hij wordt zich bewust van zijn kwaliteiten en maakt van zijn zwakke zijn sterke kant. Vanaf dat moment wordt hij serieus genomen en komt uiteindelijk aan het Egyptische hof terecht waar aanzien en rijkdom zijn deel worden.

Na een heftige en hernieuwde confrontatie met zijn broers wordt hij tenslotte ook door hen geaccepteerd en gerespecteerd en wordt de verloren gewaande Jozef met zijn vader en verdere familie herenigd.

De Nederlandstalige bewerking.
Rijnmond Theater Producties brengt een eigen Nederlandstalige bewerking waarbij Ria Herkelman tekende voor alle teksten. Muzikaal leider Stephen Rothman heeft de composities onder de loep genomen en deze voorzien van meer orkestrale invloeden, zodat de nummers meer één geheel vormen.

De vormgeving.
Regisseur Elzo Niemeijer koos voor een setting waarin niet één maar alle vrouwen vertelster zijn. Samen met choreografe Marion Schouten maakte hij van het verhaal nog meer een vertelling, een legende en soms een circusact die lijkt te worden opgevoerd door een soort zigeunerclan. Door het 'en ronde' te laten spelen wordt het publiek erbij te betrokken. Er wordt overal gespeeld; het publiek speelt zodoende een eigen rol.

De voorstelling
Deze 75 minuten durende musical wordt zonder pauze gespeeld. Het is een carrousel van zang, muziek en wervelende dans. Het is de bedoeling dat deze voorstelling een 'ervaring' wordt in plaats van een 'liedjeskaravaan'... dat het eerder een circusvoorstelling lijkt dan een toneelstukje. Rijnmond Theater Producties voert u als publiek mee door het verhaal en laat u daar in 'technicolor' in geloven!

Conclusie.
Een musical met als ingrediënten: passie, vaart, humor en dynamiek. Een voorstelling die u niet mag missen!!!